Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűszerek és kertek képes leírás - Fűszerek.tlap.hu
részletek »

Fűszerek és kertek - Fűszerek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fuszerek.tlap.hu » Fűszerek és kertek
Keresés
Találatok száma - 11 db
Egynyári fűszereink

Egynyári fűszereink

A kezdő kertészek egynyári fűszernövényeket neveljenek a ház körül, hiszen ezek gyakran igénytelenek, gyorsan fejlődnek, illatuk, ízük, gyógyító erejük mellett szépségük is sok örömet ad. Kerti zsázsa (Lepidium sativum, Brassicaceae - keresztesvirágúak) A kerti zsázsa csíranövény-állapotban is fogyasztható és ilyen formában nincs kötve az időjáráshoz. Nem kell mást tennünk, csak egy lapostányérba elegyengetett vattán szétteregetjük a magvakat. A vízről ne feledkezzünk meg, a talajként használt vattát tartsuk állandóan nedvesen. Ha megjelennek a kis csíranövénykék, már 'arathatunk' is. Íze leginkább a tormához hasonló, de attól sokkal gyengébb. Előnyös étrendi és gyógyászati hatását gazdag vitamin-és ásványi elem-tartalmának, valamint egyéb jellegzetes vegyületeinek köszönheti. Fogyasszuk túróhoz, salátákhoz, mártásokhoz. Szabadföldbe március végétől vethető. Gyorsan csírázik, egyenletes növésű homogén állományt alkot, ha a herbicidek és talajfertőtlenítők maradványai már nem találhatók a talajban.

Fokhagyma és hagyma

Fokhagyma és hagyma

A fokhagyma és hagyma a legrégebben ismert és használt fűszereink közé tartoznak. Több ezer éve használják ételízesítésre, sőt gyógyszerként is. A fokhagyma és hagyma több fajtáját is termesztjük a kertészetünkben. A tavaszi és őszi fokhagyma, többfajta vöröshagyma és lilahagyma, gyöngyhagyma szerepel az állandó kínálatunkban.

Frissen szedett fűszerek

Frissen szedett fűszerek

A frissen szedett fűszernövények illatát és aromáját meg sem közelíti a szárított, üzletekben beszerezhető, díszes csomagolású ízesítőké. Ezek a növények nem csak ízt hoznak életünkbe, hanem szép és hasznos növények, melyek egyszerűen termeszthetők. Ültethetjük őket dísznövények közé, vagy külön kis csoportokba, erre a célra kialakított kiskertekbe, vagy kerttel nem rendelkezők cserépbe, virágládába. A leggyakrabban használt fűszerféleségeket ezért érdemes saját konyhánk részére megtermelni.

Fűszer és zöldségnövények

Fűszer és zöldségnövények

Kertészetünkben a Magyarországon termeszthető zöldség- és fűszernövények óriási választékát neveljük, és kínáljuk eladásra hobbi és profi kertészek számára. Terméklistánkon ugyanúgy megtalálhatóak a legalapvetőbb, minden magyar konyhában nélkülözhetetlen fűszernövények és zöldségfélék palántái éppúgy, mint a mediterrán konyha alapfűszerei, vagy egészen különleges fűszer- és zöldségnövények palántái. A palánta nevelésben két évtizedes tapasztalattal rendelkezünk. Vásárlóink évek óta rendszeresen keresik a termékeinket.Bízunk benne, hogy hamarosan még nagyobb választékkal, és jobb áruminőséggel fogadhatjuk vásárlóinkat.

Fűszernövények a kertben

Fűszernövények a kertben

Korokkal és kultúrákkal változik a konyhai fűszerek divatja. Már az ókori, de főleg a középkori lakomák elengedhetetlen kellékei voltak a Távol-Keletről Európába érkező igen drága fűszerek. Mátyás udvarában használták a gyömbért, a sáfrányt, a borsot, és a szerecsendiót. A paprika, a hagyma és a fokhagyma még nem szerepelt a palettán a vadhúsok elkészítésénél, de a Földközi-tenger vidékéről származó ánizs, kömény, kakukkfű, zsálya és rozmaring már igen. Erdélyben pedig még ma is általános a tárkony és a csombor használata, vagy a napjainkban oly elterjedt petrezselyem, majoránna és kapor.

Fűszernövények magról

Fűszernövények magról

Szinte minden gyógy- és fűszernövény vethető magról. Legtöbbjüknek alig van kártevője, kórokozója. A fűszernövényeket tarthatjuk talajba süllyesztett, több drénnyílással ellátott edénybe, ablakládába, virágcserépbe. Ekkor az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A magvak indításához sekély tálcába, könnyű, jó vízgazdálkodású talajba vessünk, majd a fagyok elmúltával kiültethetjük a palántákat. Minél kisebb méretű a mag, annál sekélyebbre vessünk. A helyrevetés ideje május. A talajfelszín fellazítását alapos beöntözés kövesse. A majoránna, kakukkfű és más aprómagvak vetése egyenletesebb, ha homokkal együtt végezzük a műveletet. Vetést takarjuk keménypapírral vagy zsákvászonnal, hogy a talajnedvességet megtartsuk a csírázás idejére. A vízpótlás permetezéssel végezhetjük. Néhány magról vethető fűszernövény az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjából

Gyors tippek a virágzó fűszerkert kialakításához

Gyors tippek a virágzó fűszerkert kialakításához

A fűszernövények hatóanyagtartalma a virágzáskor a legmagasabb. Elő a metszőollóval és kezdődjék a betakarítás. Lippai János neves kertészünk feljegyzései szerint a Kárpát-medencében 24 féle fűszernövény tenyészik különösebb gondozás nélkül. A csömöri kertészek otthonában járva Bálint gazda számos képviselőjével találkozott, amelyek közül most a bazsalikomot és a citromfűvet mutatja be nekünk. Fűszernövények betakarításának optimális időpontja, mikor a növény teljes virágzásban van. A lemetszett virágos hajtásokból csokrot kell kötnünk, majd egy szellős, félárnyékos helyre felakasztva egy hét alatt kiszárad és morzsolható állapotba kerül. A herbát vászon zacskóba téve télire eltehető.

Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták

Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták

Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymával. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente - állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk.

Mit tegyél, hogy fűszernövényeid ne menjenek tönkre?

Mit tegyél, hogy fűszernövényeid ne menjenek tönkre?

A fűszernövények sok más növényhez képest igénytelenek, könnyen gondozhatók. Némi törődésre azért szükségük van. Nincs is annál jobb, mint amikor a fűszereket nem a konyhaszekrényből veszed elő, hanem a balkonládából vagy a konyhakertből csípsz le néhány illatos szálat. Nemcsak a fűszer aromája ínycsiklandozóbb frissen, hanem a látvány is sokkal vonzóbb, akár az ételbe szórod, akár a kész fogásokat díszíted zöldfűszerekkel. A boltokban megvásárolt cserepes növények sajnos elég gyakran tiszavirág-életűek: idő előtt elsárgulnak, lehullajtják levelüket. Bármennyire igénytelen növény hírében állnak ezek a fűszernövények, ők is élőlények: csak akkor tudnak teljes valójukban kibontakozni, és megfelelő ütemben gyarapodni, ha megkapják mindazt, amire szükségük van.

Hirdetés
Segítség fűszernövények termesztéséhez

Segítség fűszernövények termesztéséhez

Magyarország új kertészeti információs oldala. Portálunkon zöldségek, gyógy- és fűszernövények termesztéséhez szükséges - folyamatosan bővülő - hasznos információkkal és cikkekkel várunk minden kertészkedőt. Látogasson el oldalunkra, ha szeretne minél többet megtudni a gyógynövényekről, és tanulmányozni szeretné a zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények termesztéséhez tartozó adatlapokat, a csírázási idő és hőmérséklet táblázatot, valamint a tenyészidő táblázatot! Azokat az olvasóinkat is igyekszünk tanácsokkal ellátni, akik kipróbálnák a balkonkertészkedést, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, mire figyeljenek.

Termessze meg maga a kedvenc fűszereit!

Termessze meg maga a kedvenc fűszereit!

Egyre többen igyekeznek a szárított, előre csomagolt zöld fűszereket frissel helyettesíteni. A legkézenfekvőbb megoldás erre természetesen az, ha magunk termesztjük meg ezeket az illatos-zamatos növényeket. Nincs szükségünk ráadásul kertre sem, hiszen egy-egy tő citromfű, metélőhagyma vagy bazsalikom cserépben is remekül megél a konyhai ablakpárkányon.

Tuti menü