Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűszerek és történelem képes leírás - Fűszerek.tlap.hu
részletek »

Fűszerek és történelem - Fűszerek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fuszerek.tlap.hu » Fűszerek és történelem
Keresés
Találatok száma - 6 db
A fűszerek története

A fűszerek története

Manapság nem okoz nagy gondot, nehézséget a fűszerek beszerzése. Minden konyhában ott van a kis fűszertartó, amelynek apró fiókjai bors, sáfrány, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, paprika, babérlevél, majoránna feliratokkal van ellátva. Ha valamelyik fiókocska tartalma kifogy, a gazdaasszony könnyen, néhány fillérért beszerezheti a fűszert, a legközelebbi fűszerboltban, vegyeskereskedésben, vagy élelmiszerboltban. Ezért ma már nehezen lehet megérteni, hogy volt idő, amikor a fűszereket arany árában mérték és csak a leggazdagabbak juthattak hozzá. Alig tudjuk elképzelni, hogy volt idő, amidőn a fűszerekkel való kereskedelem nemcsak egyeseket tett mérhetetlenül gazdaggá, hanem egész országokat fölvirágoztatott s a jólét, amelyet teremtett, nagyszerű lendületet adott a szellemi élet, a tudomány, irodalom, a művészetek fejlődésére is.

A gyehenna tüze: a chili

A gyehenna tüze: a chili

A délebbi vidékeken élő emberek több mint negyede csípősen szeret enni, s a paprika rokonának, a chilinek az őrleményével ízesíti ételét: a világrekordot Thaiföld tartja, ahol fejenként és naponta öt gramm chilit használnak, kétszer annyit, mint az ugyancsak csípősen étkező, második helyen álló indiaiak. Chiliből évente 4 millió tonnát takarítanak be a világon, ami mellett jelentéktelen az alig évi 200 ezer tonnát kitévő borsfogyasztás. A csípős kis termény története nem egészen tisztázott: az indiaiak azt hiszik, ők találták fel a világ számára a chilit, de történészek emlékeztetnek arra, hogy Kolumbusz a burgonya és a paradicsom mellett chilit is hozott az Újvilágból.

Fűszerek a történelem folyamán

Fűszerek a történelem folyamán

6000 éve kezdtek el az emberek fűszereket használni az ételek ízesítésére. Az ősi egyiptomiak a Kr.e. 2800- ban már megnevezik a majoránnát, mentát, fahéjat és a kassziát. Az egyiptomi piramisokat a rabszolgák építették, akik fokhagymát és hagymát használtak egészségük megőrzése érdekében.

Fűszerkertek, a kolostorok örökségei

Fűszerkertek, a kolostorok örökségei

Ételeink fűszerezésének és a fűszernövények termesztésének már több ezer éves hagyományai vannak. Ez nem csoda, hisz ugyanaz az étel is változatos lehet, ha különbözőképpen ízesítjük. Az etruszkok, rómaiak, görögök, egyiptomiak is számos fűszernövényt ismertek, sőt a szegfűszeget, időszámításunk előtt 200-ban már az ókori Kína piacain is lehetett kapni.

Fűszertörténet

Fűszertörténet

Halászlé paprika nélkül, kolbász fokhagyma nélkül, fasírt bors nélkül, vagy egy mezei krumpli főzelék babérlevél nélkül - ugye nehéz elképzelni. A felhasznált fűszerek mennyisége a mai élelmiszeradagunkhoz képest meglehetősen kevés, kulináris szempontból mégis nagy jelentőséggel bírnak. Ételeink fűszerek nélkül egyhangúak és ízetlenek lennének. A fűszerek azonban nemcsak étkezési szempontból fontosak. Egyetlen élelmiszer sem volt olyan hatással az emberiség történelmére, mint ételeink ízesítői. Mióta fűszerezzük ételeinket? Feltehetően azóta, hogy megfőzzük, sütjük azokat. Elődeink hamar rájöttek arra, hogy bizonyos növények leveleivel vagy terméseivel ételeik ízét javíthatják, ezért a tábortűznél sütés előtt és után bedörzsölték velük.

Keleti fűszer történelem

Keleti fűszer történelem

Ma, amikor bemegyünk egy boltba, egy hipermarketbe és a polcokon kedvünk, ízlésünk szerint válogatunk az egyszerűbb, vagy éppen mindenféle egzotikus, illatos fűszerek között, el sem tudjuk képzelni, hogy az évszázadokkal ezelőtti Európában mekkora kincsnek számítottak ezek. Már pedig így volt, hisz öt-hatszáz évvel ezelőtt, aki ezekkel kereskedett, az busás vagyonra tett szert általuk. Forrásaik megszerzése iránti vágy befolyással volt a történelem alakulására, országokat virágoztatott föl és sokat lendített a tudományok, a művészetek fejlődésén. Miattuk véres háborúkat vívtak, veszedelmes felfedező utakra vállalkoztak az emberek. A fűszerek története szorosan összefügg az újkor kezdetének történelmével, még azt is meg lehet kockáztatni, hogy az elmaradott középkorból rajtuk keresztül vezetett át az út a modernizálódó újkorba.

Tuti menü