Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűszerezés képes leírás - Fűszerek.tlap.hu
részletek »

Fűszerezés - Fűszerek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fuszerek.tlap.hu » Fűszerezés
Keresés
Találatok száma - 10 db
6 pikáns toplistás ételízesítő

6 pikáns toplistás ételízesítő

Dietetikus szakértőnkkel összegyűjtöttük azt a hat egészséges ételízesítőt, amelyek segítségével még finomabbá és különlegesebbé varázsolhatod heti menüdet. 1. Paradicsom sűrítmény és a ketchup - Édeskés ízük miatt szinte mindenki szívesen fogyasztja őket. A paradicsom sűrítményben és a jó minőségű ketchupben lévő likopin mintegy védőburkot hoz létre a sejtek körül, így védi azokat a káros szabad gyököktől. Már 32 milligrammnyi paradicsomszósz a kedvenc tésztádon fedezi a napi likopin bevitelt. A ketchup és paradicsom sűrítmény piros színe gusztusossá varázsolja az ételeidet. Tipp: Ha egészségügyi okokból nem használhatsz fűszerpaprikát, nem kell lemondanod a pörkölt, magyaros rántás piros színéről: ezekhez az ételekhez is használj bátran pici paradicsom sűrítményt vagy ketchupöt. 2. Mustár - Ma már sokféle csípős ízben kapható mustárt vásárolhatsz. A mustárnak őrölt mustármag az alapja, más fűszerekkel - pl: ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, hagyma, só, stb. - együtt. Ezeket az összetevőket növényi olajjal krémmé keverik. Az egyedi ízesítésű mustárokat sokszor titkos receptek alapján készítik. Tipp: A mustárt nemcsak ételek ízesítésére használhatod. A népi gyógyászatban régóta használják például magas vérnyomás, felfújódás-székrekedés kezelésére. A gyermeked ételébe az édesebb változatokat használd...

A sóról szólunk

A sóról szólunk

A só története egyidős az emberiség történetével. A só gazdagságot jelentett, monopólium volt, háború dúltak érte. Az ember a sót az ősidők óta kincsként kezeli. Az állatok elejtése közben, a tengerpartokon vagy források környékén bukkanhatott az első ember a vadállatok által is látogatott természetes sólelőhelyekre. A túléléstől a magas gasztronómiáig vezető hosszú úton indultunk el ekkor. Az ember agyagedényeket kezdett készíteni, az ezekben főtt húsokhoz még több sót illett tenni, így a só egyre fontosabb lett. Hamarosan megkezdődött a növénytermesztés és a vadállatok háziasításának folyamata. Az első kereskedelmi útvonalak valószínűleg az állatok legeltetésének csapásirányain alkultak ki, útban a friss tápanyagot biztosító legelőkre. Az állatokat az emberek is követték, gyakran magukkal szállítva minden értéküket, köztük a sót. A só birodalmakat hozott létre a sóbányák és kitermelőhelyek környékén élő szerencséseknek.

Fenséges fűszerek

Fenséges fűszerek

Táplálékaink jellemző ízét, zamatát, illatát, aromáját, színét, stb. az elkészítésüknél használt fűszerekkel alakítjuk ki. Régi feljegyzésekből tudjuk, hogy már i. e. több ezer évvel is ismerték és kedvelték a fűszereket, például a koriandert, a hagymát, a kaprot, az ánizst, a sáfrányt, stb. Az arab világ és a Földközi-tenger menti országok közötti kereskedelem egyik legfontosabb, az arannyal, a drágakövekkel egyenértékű áruja volt. Az Ótestamentumban azt olvashatjuk, hogy amikor Sába királynője Salamon elé járult '... bejöve Jeruzsálembe igen nagy sereggel és tevékkel, amelyek hoznak vala fűszerszámokat, igen sok aranyat és drágakövet...'

Fűszerezés és húsételek

Fűszerezés és húsételek

Mihez is kezdenénk a fűszerek nélkül? Többek között jellegzetes húsételeink sem lennének ugyanazok, mint amilyennek szeretjük őket, ha nem volnának fűszerek. De vajon milyen tényezőkön múlik a fűszerezés sikere? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet és hasznos tanácsot a témában.

Fűszerezés kismamáknak, kisbabáknak

Fűszerezés kismamáknak, kisbabáknak

Közismert, hogy legtöbb várandós nő kívánja a finom ízeket, és a babákkal is szívesen kóstoltatnánk meg egy-egy ízletes ételt. Várandósként vagy anyukaként azonban ügyelnünk kell néhány dologra, mielőtt belekezdünk az ételek elkészítésébe. A védőnők általában azt tanácsolják, hogy a kismama már a várandósság első szakaszában kezdje el fokozatosan átalakítani az étrendjét, különösen akkor, ha előtte nagyon zsírosan és fűszeresen táplálkozott.

Hirdetés
Fűszergombák

Fűszergombák

A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, tehát a gombát fűszerként használjuk! A cikkből megismerhetjük a legízletesebb és legjobb fűszergombákat, szárításuk és porításuk módját.

Fűszerspray

Fűszerspray

A kivonatokat friss fűszernövényekből készítik, mint például fokhagyma, bazsalikom, oregánó, bors, erős paprika, szarvasgomba, sáfrány. Mindegyik tartály egy praktikus szórófejet kapott, így hihetetlenül egyszerűvé válik a fűszerezés. Emellett számos más előnye is van a spray kivitelnek, mert mindig kéznél lesznek a konyhában vagy a grillezéskor a fűszerek, és a kedvenceit bármikor magával viheti kirándulásra, piknikre. Egy 40ml tartály minimum 300 fújásra elegendő. Fokhagymából 1,5kg-ot, bazsalikomból 600g-ot, oregánóból 1kg-ot, borsból 400g-ot, erős paprikából 600g-ot használnak fel egy-egy tartály fűszerkivonat elkészítéséhez. A kollekcióban megtalálható a citromkivonat, 1kg citrom felhasználásával, illetve az ionizált tengeri só oldat, nátriumszegény diétákhoz.

Gasztro-trükkök kezdőknek és haladóknak - fűszerek

Gasztro-trükkök kezdőknek és haladóknak - fűszerek

A fűszereket mindennap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Néhány ügyes trükkel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek. A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp- és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét. A meghámozott vöröshagymát felhasználás előtt öblítsük le, mert így kevésbé csípi majd a szemünket. A fokhagymát mindig csak a kihűlt rántásba tegyük, mert a forró zsiradékban az illóolaj tartalmát elveszti, és íztelenné válik. A friss petrezselyem enyhíti a fokhagyma erős szagát.

Gombasaláták és fűszerezésük

Gombasaláták és fűszerezésük

A salátákról általánosságban elmondottak fokozottan érvényesek a gombasalátákra. A sokféle étkezési gomba, azok szezonális változatossága, küllemük és belső tulajdonságaik változatos elkészítést tesznek lehetővé. Ha csupán csekély mennyiségű gomba áll rendelkezésünkre, legcélszerűbb belőle levest vagy salátát készíteni. A salátakészítéshez nagyon sokféle egyéb anyagot is felhasználhatunk. A gombasalátákat előételnek, és más ételek kiegészítőjének használhatjuk fel. A gombasalátákhoz elsősorban a fiatal, jó állagú, szépen és könnyen feldolgozható fajokat használhatjuk fel. Nyers gombasaláta készítéséhez csak kevés gombafaj használható fel. A különféle szakácskönyvek receptjeivel és tanácsaival legyünk óvatosak, mert sok esetben konkrét fajok megjelölése nélkül írnak nyers gombasalátáról. A főtt gombák felhasználásánál már tágabbak a lehetőségeink.

Hirdetés
Ízesített olajok és grill fűszerek

Ízesített olajok és grill fűszerek

Gyógynövényeket és fűszernövényeket egyaránt használhatunk olaj ízesítésére, és készíthetünk saját ízlésünk szerint grill fűszerkeveréket. A gyógynövények olajos illatosítása nem csak az aromaterápiában és a masszásban tesz jó szolgálatot, de a konyhában is kiváló. A szép üvegekben lévő olajok még díszítik is a konyhánkat. Az olajok ízesítésére használatos növények: babérlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna, paprika, fokhagyma.

Tuti menü