Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűszerek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Fűszerek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: fuszerek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
 Színes-illatos-ízes fűszersók házilag

Színes-illatos-ízes fűszersók házilag

Négyféle ízben cináltam apró szemű fűszersót (a képen láthatod). Ezekhez finom szemcséjű tengeri sót és kávédarálóban kb. ugyanakkorára őrölt ízesítőt kevertem fele-fele arányban (persze ez ízlés szerint módosítható). Így lett zelleres (szárított levélből), citrusos (lereszelt, majd megszárított narancs- és citromhéjból), vegyeszöldséges (házi vegamixből) és petrezselymes (szárított levélből) fűszersóm.

6 pikáns toplistás ételízesítő

6 pikáns toplistás ételízesítő

Dietetikus szakértőnkkel összegyűjtöttük azt a hat egészséges ételízesítőt, amelyek segítségével még finomabbá és különlegesebbé varázsolhatod heti menüdet. 1. Paradicsom sűrítmény és a ketchup - Édeskés ízük miatt szinte mindenki szívesen fogyasztja őket. A paradicsom sűrítményben és a jó minőségű ketchupben lévő likopin mintegy védőburkot hoz létre a sejtek körül, így védi azokat a káros szabad gyököktől. Már 32 milligrammnyi paradicsomszósz a kedvenc tésztádon fedezi a napi likopin bevitelt. A ketchup és paradicsom sűrítmény piros színe gusztusossá varázsolja az ételeidet. Tipp: Ha egészségügyi okokból nem használhatsz fűszerpaprikát, nem kell lemondanod a pörkölt, magyaros rántás piros színéről: ezekhez az ételekhez is használj bátran pici paradicsom sűrítményt vagy ketchupöt. 2. Mustár - Ma már sokféle csípős ízben kapható mustárt vásárolhatsz. A mustárnak őrölt mustármag az alapja, más fűszerekkel - pl: ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, hagyma, só, stb. - együtt. Ezeket az összetevőket növényi olajjal krémmé keverik. Az egyedi ízesítésű mustárokat sokszor titkos receptek alapján készítik. Tipp: A mustárt nemcsak ételek ízesítésére használhatod. A népi gyógyászatban régóta használják például magas vérnyomás, felfújódás-székrekedés kezelésére. A gyermeked ételébe az édesebb változatokat használd...

7 nélkülözhetetlen fűszer

7 nélkülözhetetlen fűszer

Szívesen használsz különleges fűszereket, vagy inkább a hagyományos ízekre esküszöl? Bármivel ízesítsd is az ételeket, ne feledd, hogy a friss kerti fűszernövények nemcsak zamatosak, de segítenek betegségek esetén is. Lássuk, hogy milyen gyógyhatásuk van a legnépszerűbb zöld csodaszereknek!

A chili paprika

A chili paprika

A chili paprika több ezer éve ismert Dél-Amerikában. A csípős paprika igen sok változata ismert és kedvelt a világ különböző tájain. A növény nem csupán a gasztronómiában népszerű, gyógyszerek és könnygázgránátok hatóanyagaként is használják. A csípős ízért alkaloidok, a kapszaicin és származékai felelősek.

A fűszerek története

A fűszerek története

Manapság nem okoz nagy gondot, nehézséget a fűszerek beszerzése. Minden konyhában ott van a kis fűszertartó, amelynek apró fiókjai bors, sáfrány, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, paprika, babérlevél, majoránna feliratokkal van ellátva. Ha valamelyik fiókocska tartalma kifogy, a gazdaasszony könnyen, néhány fillérért beszerezheti a fűszert, a legközelebbi fűszerboltban, vegyeskereskedésben, vagy élelmiszerboltban. Ezért ma már nehezen lehet megérteni, hogy volt idő, amikor a fűszereket arany árában mérték és csak a leggazdagabbak juthattak hozzá. Alig tudjuk elképzelni, hogy volt idő, amidőn a fűszerekkel való kereskedelem nemcsak egyeseket tett mérhetetlenül gazdaggá, hanem egész országokat fölvirágoztatott s a jólét, amelyet teremtett, nagyszerű lendületet adott a szellemi élet, a tudomány, irodalom, a művészetek fejlődésére is.

A gyehenna tüze: a chili

A gyehenna tüze: a chili

A délebbi vidékeken élő emberek több mint negyede csípősen szeret enni, s a paprika rokonának, a chilinek az őrleményével ízesíti ételét: a világrekordot Thaiföld tartja, ahol fejenként és naponta öt gramm chilit használnak, kétszer annyit, mint az ugyancsak csípősen étkező, második helyen álló indiaiak. Chiliből évente 4 millió tonnát takarítanak be a világon, ami mellett jelentéktelen az alig évi 200 ezer tonnát kitévő borsfogyasztás. A csípős kis termény története nem egészen tisztázott: az indiaiak azt hiszik, ők találták fel a világ számára a chilit, de történészek emlékeztetnek arra, hogy Kolumbusz a burgonya és a paradicsom mellett chilit is hozott az Újvilágból.

A Himalája só egészségünk megőrzéséért

A Himalája só egészségünk megőrzéséért

Sóból van bőven a földön, főleg a tengervizek mélyén, de mivel az óceánok szennyezésnek vannak kitéve az ember által, így szükség van a só megtisztítására, mielőtt otthonunkba kerül. A Föld felszínén lévő sótelepeket még nem érte el az ember pusztítása, így bizalommal tudok ajánlani egy oldalt, amely a Himalája sót, közismertebb nevén a kősót mutatja be, amely számtalan pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre a hagyományos sóhoz képest, mivel az asztali sók sokszor még tartósítószereket is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a só hasznosítsa kedvező tulajdonságait. A Himalája sókristályokat használhatjuk főzéshez, ételek ízesítéséhez, mivel egészségesebbé teszi az ételt tudósok és szakácsok szakismerete szerint, valamint fürdővizünkbe feloldódva is kifejti gyógyhatását, hiszen a kristály olyan kicsi, hogy képes bejutni az emberi sejtekbe, amelyekbe beleolvadva méregteleníti a testet. Sólámpa formájában betegségek kezelésére vagy azok megelőzésére ajánlott. A só számunkra egy egyszerű dolog, mégis létünkhöz nélkülözhetetlen, továbbá a Földnek is éltetőeleme.

A legkedveltebb fűszerek süteményekbe

A legkedveltebb fűszerek süteményekbe

Az aprósütemények, kalácsok és egyéb karácsonyi édességek jellegzetes illatát és ízét elsősorban a koriander, a szegfűszeg,a kardamom, a csillagánizs, a fahéj, a vanília és az ezeket tartalmazó, készen kapható mézeskalács-fűszerkeverék adja. Lássuk, mit érdemes tudni süteményeink ízesítőiről.

A sóról szólunk

A sóról szólunk

A só története egyidős az emberiség történetével. A só gazdagságot jelentett, monopólium volt, háború dúltak érte. Az ember a sót az ősidők óta kincsként kezeli. Az állatok elejtése közben, a tengerpartokon vagy források környékén bukkanhatott az első ember a vadállatok által is látogatott természetes sólelőhelyekre. A túléléstől a magas gasztronómiáig vezető hosszú úton indultunk el ekkor. Az ember agyagedényeket kezdett készíteni, az ezekben főtt húsokhoz még több sót illett tenni, így a só egyre fontosabb lett. Hamarosan megkezdődött a növénytermesztés és a vadállatok háziasításának folyamata. Az első kereskedelmi útvonalak valószínűleg az állatok legeltetésének csapásirányain alkultak ki, útban a friss tápanyagot biztosító legelőkre. Az állatokat az emberek is követték, gyakran magukkal szállítva minden értéküket, köztük a sót. A só birodalmakat hozott létre a sóbányák és kitermelőhelyek környékén élő szerencséseknek.

Hirdetés
A vanília és az igazi vaníliás kávé receptje

A vanília és az igazi vaníliás kávé receptje

Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték nevezték el vaníliának (a vaina -szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent). Amit a vaníliáról tudni kell - A vanília virágai zöldek, gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki, majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.

A világ legcsípősebb ételei - fűszerek

A világ legcsípősebb ételei - fűszerek

Míg az enyhébb fűszerekhez szokott utazóknak komoly kihívást jelenthetnek, a rendkívül csípős ételek a világ számos részén a gasztronómiai hagyományok szerves részét képezik. A legcsípősebb ételek erejéért természetesen mindig valamilyen csilipaprika a felelős.

Arab konyha - tobzódás a fűszerek világában

Arab konyha - tobzódás a fűszerek világában

Nem fogyaszthatnak alkoholt. S mintha Allah kárpótolni akarná őket, cserébe - a térség földrajzi adottságainak köszönhetően - egészséges és változatosan elkészíthető ételalapanyagok állnak rendelkezésükre.

Betyár fűszerolajak

Betyár fűszerolajak

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak. A Betyár fűszerolajok a hagyományos fűszerekhez képest lényegesen magasabb íz, szín és élvezeti értékekkel rendelkeznek. Összesen 6 féle íz kapható: chili, tüzes paprika, csemege paprika, kömény, fokhagyma és bors. 20 g folyékony fűszer kb. 500-550 g hagyományos fűszerrel egyenértékű! 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fűszerolaj adagolása ideális. Folyékony állapotuk előnye, hogy jobban adagolhatók, ugyanannak az ízhatásnak számtalan variációját létrehozva, s az ételekben (például a levesekben) könnyebben elkeverhetők. Nem tartalmaznak az egészségre ártalmas mikroorganizmusokat, vagy mesterséges anyagokat. Használhatjuk őket készételek (pörkölt, gulyásleves, halászlé, főzelékek stb.), ezen felül natúr sajt, vagy vajkrémek, körözöttek, öntetek, saláták, mártások ízesítéséhez, majonéz, fűszervajak elkészítéséhez.

Chili - az ördög konyhájából

Chili - az ördög konyhájából

A Chili fűszer élettani hatása. A világ majdnem háromnegyed részében a chili gazdagítja a kulináris mindennapokat. A tapasztalanok az első harapásnál az érzékek egy új világát ismerik meg. A szájban egy lélegzetelállító infernó keletkezik, a nyelőcsőben égetve, a mellkast melengetve lefelé halad és az emésztőrendszerben erős égést kelt. Még az agysejtek is felpezsdülnek. Sok chili-evő egy eufórikus mámorba kerül, amit a chiliben lévő alkaloid, a capsaicin vált ki. Amint a hőreceptorokra hat, helyi égési sérülés hatását kelti.

Chilis - vörösbabos sertésragu

Chilis - vörösbabos sertésragu

Aki szereti a csípőset, főzze a chiliset...Olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd a kockára vágott sertéscombot megpirítjuk és pároljuk többszöri víz hozzáadásával, hogy jó sűrű szaftja legyen. ͍zesítjük sóval, fűszerezzük fekete őrölt borssal és chiliporral (ezeket ízlés szerint.) Aztán ha a hús megpuhult és jó sűrűre főztük a szaftot, beleborítjuk a konzervet, majd összepároljuk az egészet és párolt rizs körettel tálaljuk. Rizs: Kevés olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk az 1 nagy bögre rizst, sózzuk, majd 2 nagy börge hideg vízzel fedő alatt megpároljuk, pergős lesz:-) kb 15 perc alatt

Csatni

Csatni

Csatni - az étel, mely olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni Tegnap egész napos ünnep volt Krisna-völgyben. Gaura Purnimának hívják, és annak az évfordulója, hogy Caitanya Mahaprabhu megjelent Indiában, Navadvipa városában. Olyan, mint a keresztény hagyományokban a karácsony. A vaisnava kultúrában az ünnepek mindig azzal járnak, hogy rengeteg ételt (főtt- és nyers ételt, sósat-édeset, csemegéket, salátákat, gyümölcsöket) ajánlunk fel az oltáron Krisnának. Igyekszünk legalább 108 féle ételt készíteni, ezért aki csak tud, bemegy a konyhába, hogy főzzön valamit az ünnepre. Én tegnap délután négyféle szabdzsit (főétel: sült vagy főtt zöldségek fűszeres mártásban) és koriander csatnit készítettem.

Csípős ételek a Jólkifőztemtől

Csípős ételek a Jólkifőztemtől

Csípős ételek receptje a Jólkifőztem oldalon a Knorr séfjeinek az ajánlásával. Bírod a chilit, a jalapenot? Megveszel az erős ételekért? A legjobb helyen jársz, hogy csillapítsd a vonzalmadat a csípős ételek után. Ebben a kategóriában összegyűjtve megtalálod az oldalon található összes ilyen ételt. Kezdve a mexikói konyhától a fűszeres indiai ételeken át, egészen az ázsiai konyháig. Az erős ételek kedvelői egyenes imádni fogják az itt látható recepteket. A hideg idő közeledtével, pedig egy-egy csípős étel jól felmelegíti a testet és a lelket is.

Tuti menü